محتوای درسی

اضطراب چیست؟ علائم و راه‌های درمان آن


خلاصه :

اضطراب نوعی رفتارهای عادی در موقعیت‌های مختلف است. زمانی که میزان استرس بالاتر رود،‌ دچار ناتوانی در حل مسائل خواهید بود. بهترین راه برای درمان اضطراب مراجعه به مشاور است.

مقدمه

اضطراب (anxiety) یکی از واکنش‌های طبیعی بدن در موقعیت های مختلف است. استرس معمولاً به عنوان یک واکنش ضروری در انسان وجود دارد و باعث می‌شود که بدن در برابر خطرات و موقعیت‌های استرس زا، خودش را آماده کند. اما در برخی افراد، این واکنش به شکل غیر متعادل رخ می‌دهد و در نتیجه، استرس به یک اختلال روانی تبدیل می‌شود که ممکن است به شکل خطرناکی زندگی روزمره شخص را تحت تاثیر قرار دهد. در نهایت باعث مشکلاتی مانند ناتوانی، تنش، کاهش عملکرد، بیماری‌های جسمی و روانی در فرد شود.

اضطراب یکی از مشکلات شایع روانی است که می‌تواند در هر سن و شرایطی ایجاد شود و نیاز به درمان دارد. برای آشنایی بیشتر با این مسئله و راه های درمان آن تا انتهای این مطلب از مجله مدرسه ملی خانواده همراه ما باشید.

تنش و اضطراب برای مقابله با مشکلات

علائم اضطراب چیست؟

علائم و نشانه‌های اضطراب ممکن است در هر فردی متفاوت باشد ولی عموماً شامل موارد زیر می‌شوند:

  • تغییرات در رویه خواب
  • افزایش فشار خون و ضربان قلب
  •  تنفس سریع و نفس کوتاه
  •  تعریق حتی در هوای خنک
  • تغییرات در سبک زندگی
  •  کاهش فعالیت‌های اجتماعی
  •  خستگی و ‌انرژی کم
  • نگرانی‌های مداوم

تذکر:‌ هرچند که نشانه‌های استرس ممکن است در هر فردی متفاوت باشد، اما اگر شما یا عزیزانتان با هر علامتی از استرس شدید مواجه هستید، بهتر است به متخصص مراجعه کنید.

انواع اضطراب و استرس را بشناسیم

شناخت انواع اضطراب مهم است. زیرا زمانی که نوع استرسی که دارید را بهتر تشخیص می دهید، به خوبی میتوانید به فکر درمان آن هم باشید. از مهم ترین انواع این حالت روانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.

استرس عمومی

 این حالت به دلیل نگرانی‌های مداوم درباره موقعیت‌های مختلف بروز می‌کند. ممکن است که بدون دلیل خاصی و برای مدت طولانی ادامه داشته باشد.

اضطراب اجتماعی

به دلیل ترس از مواجهه با اجتماع و ارتباط با دیگران بروز می‌کند. شخص ممکن است از صحبت کردن در جمع، شرکت در رویدادهای اجتماعی و حتی رانندگی در جاده‌های شلوغ، نگرانی داشته باشد.

اضطراب وسواسی-اجباری

این حالت به دلیل داشتن افکار تکراری و عملکرد‌های اجباری اتفاق می افتد که به شخص آسیب می‌رساند و زندگی روزمره و کاری او را تحت تأثیر قرار می‌دهد. در اصطلاح روانشناسی به این حالت نشخوار فکری نیز گفته می شود.

 

 

استرس فوبیایی

 این استرس و حالت نگرانی میتواند به دلیل ترس از شیئی خاص در فرد ایجاد شود، مانند ترس از ارتفاعات، ترس از حیوانات، ترس از پرواز و...

اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)

 استرس (PTSD) به دلیل تجربه یک رویداد ترسناک در گذشته بروز می‌کند و ممکن است به شکل خیلی شدیدی در حالات و رفتار شخص تأثیر بگذارد.

استرس در زمان کار کردن

راه های مقابله با اضطراب چیست

به طور کلی، برای کنترل و درمان استرس، می‌توانید از راه‌های زیر استفاده کنید:

  1. تمرینات استرس زدایی: این تمرینات شامل یوگا، تنفس عمیق، مدیتیشن و تمرینات تفریحی مثل پیاده‌روی هستند.
  2. محدود کردن مصرف کافئین: مصرف این نوشیدنی‌ها ممکن است اضطراب را شدت ببخشد، پس سعی کنید در مصرف آن‌ها محدودیت داشته باشید.
  3.  تغییرات در رفتار و سبک زندگی: تغییراتی مانند بهبود روال خواب، کاهش مصرف قند و چربی، ورزش و کنترل استرس می‌تواند به کاهش اضطراب کمک کند.
  4. مراجعه به پزشک: برای کاهش استرس، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید و روش‌های مناسب درمانی را انتخاب کنید. در نهایت، سعی کنید روی سلامت روانی خود تمرکز کنید.
  5. درمان دارویی: در برخی موارد، داروهای ضد اضطراب و ضدافسردگی می‌تواند به کنترل نگرانی افراد کمک کند.

نگرانی و استرس برای موضوعات مختلف

سوال‌های متداول

1. آیا استرس و نگرانی بیش از حد قابل درمان است؟

بله اضطراب قابل درمان است. با انجام تمرینات استرس زدایی و مراجعه به روانشناس می‌تواند تا حد زیادی کنترل شود.

2. برای درمان ا ضطراب چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

در صورتی که اضطراب باعث مشکلاتی در زندگی شخص شود، بهتر است به پزشک مراجعه کند. در برخی موارد، ممکن است نیاز به درمان دارویی یا مداخلات روان‌شناختی نیز باشد.

 

جمع بندی نهایی

اضطراب یک واکنش طبیعی بدن به موقعیت‌های مختلف و خطرناک است و در صورتی که غیر قابل کنترل باشد، به یک اختلال روانی تبدیل می‌شود. این مشکل ممکن است با علائمی مانند تغییرات در رویه خواب، افزایش فشار خون و ضربان قلب، تنفس سریع، تعریق، تغییرات در سبک زندگی، خستگی زیاد و نگرانی‌های مداوم همراه باشد. درمان استرس شامل روش‌های مختلفی مانند مدیریت تغذیه، ورزش، مشاوره، درمان دارویی و... است. این روش ها باید با توجه به شدت و نوع استرس در هر فردی، به کار گرفته شود.

در صورتی که در زمینه مقابله با اضطراب و استرس نیاز به مشاوره بیشتری دارید،‌ با شماره تلفن های موجود در سایت مدرسه ملی خانواده تماس بگیرید. کارشناسان ما با ارائه مشاوره های کاربردی، به شما کمک خواهند کرد.

برای درج دیدگاه باید ابتدا به عنوان کاربر به سایت وارد شده باشید.